Segons revela un nou informe de L’ONU, publicat el passat 26 de novembre, amb els compromisos climàtics actuals, el món es dirigeix a un augment de temperatura de 3,2ºC a finals de segle. Les tecnologies i les politiques requerides per reduir les emissions ja existeixen, i han de ser aplicades immediatament. Només 5 membres del G20 s’han compromès amb un cronograma per aconseguir la neutralitat d’emissions.

Les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle han de reduir -7,6% cada any entre 2020 i 2030 perquè el món aconsegueixi frenar l’escalfament global en 1,5ºC aquest segle, adverteix un no informe de el Programa de les Nacions Unides per al medi Ambient(UNEP) llançat el passat 26 de novembre , a Ginebra.

L’emblemàtic informe sobre la Bretxa d’Emissions indica que fins i tot s’implementen tots els compromisos no condicionats de l’acord de París, les temperatures augmentaran 3,2ºC a finals de segle, el que provocarà impactes climàtics destructius i d’ampli abast. Per evitar aquest escenari i aconseguir l’objectiu d’un 1,5ºC, els compromisos de reducció d’emissions han de quintuplicar.

La desena edició de l’informe de UNEP ha alimentat el debat de la 25a conferència de les parts de la convenció del marc de nacions unides sobre el canvi climàtic (OP25), que tè lloc des del 2 de desembre a Madrid, Espanya. L’any 2020, a la COP26 de Glasgow, Regne Unit, s’espera que les nacions enforteixin l’ambició dels seus compromisos climàtics.

“En els últims deu anys l’informe sobre la bretxa d’emissions ha fet sonar les alarmes. I en aquest deu anys el món només ha augmentat les seves emissions”, va dir el Secretari General de l’ONU, ANTÓNIO Guterres. “Mai hi ha hagut un moment més important per escoltar a la ciència. Si no parem atenció a aquestes advertències i no prenem mesures dràstiques per revertir les emissions, continuarem presenciant onades de calor, tempestes i contaminació mortals i catastròfiques”, va afegir.

El panell Intergovernamental sobre el canvi climàtic (IPCC) va advertir que un escalfament global superior a 1,5ºC a finals de segle augmentarà la freqüència i intensitat dels impactes del canvi climàtic.

“El nostre fracàs col·lectiu per actuar a temps i de forma contundent contra el canvi climàtic significa que ara hem de realitzar reduccions més dràstiques de les emissions: més 7% cada any durant la pròxima dècada”, va dir Inger Andersen, Directora Executiva de UNEP.” Això mostra que els països simplement no poden esperar fins a finals de 202, quan entrin en vigor els nous compromisos climàtics, per intensificar la acció. Els governs nacionals i cada ciutat, regió, empresa i individu han d’actuar ara”, va afegir Andersen.

“Durant 2020 necessitem, primer, mesures efectives per reduir les emissions el més possible.  Després, hem d’enfortir les contribucions determinades a nivell nacional (NDC        ) per impulsar les transformacions necessàries en les nostres economies i societats, i recuperar així el temps perdut. Si no fem això, la meta de 1,5º C estarà fora del nostre abast de 2030 “, va alertar.

Les nacions del G20 són responsables de 78% de totes les emissions globals, però només cinc d’aquestes països s’han compromès amb un objectiu de zero emissions a llarg termini, indica l’informe.

A curt termini, els països desenvolupats hauran de reduir les seves emissions més ràpid que els països en desenvolupament, per raons d’equitat. No obstant això, tots els països hauran de contribuir més pel bé col·lectiu. Els països en desenvolupament poden aprendre dels esforços reeixits en els països desenvolupats, i fins i tot poden superar-los i adoptar tecnologies més netes a un ritme més ràpid.

L’informe indica que el 2020 totes les nacions han d’augmentar substancialment l’ambició en els seus NDC, i donar seguiment a les polítiques i estratègies per a implementar-les. Hi ha solucions disponibles per fer possible el compliment dels objectius acordats a París, però no s’estan implementant  a la velocitat requerida ni a una escala suficient.

Cada  any, l’informe sobre la Bretxa d’Emissions avala la disparitat entre les emissions previstes per al 2030 segons els compromisos actuals i els nivells consistents amb els objectius de 1,5º C i 2º C, establerts de l’Acord de París.

El report revela que les emissions de gasos d’efecte hivernacle han augmentat 1,5% anual durant l’última dècada. En 2018, van aconseguir un rècord de 55,3 giatones de CO2 equivalent-incloent els canvis en l’ús de terra, com la desforestació-.

Per limitar l’augment de temperatura, se requereixen 15 gigatones de CO2 equivalent menys per a la ta de 2ºC i 32 gigatones de CO2 equivalent menys per a la meta de 1,5ºC. Això implica que són necessaris retallades en les emissions de 7,6% anual entre 2020 i 2030 per complir amb l’objectiu de 1,5ºC i de 2,7% anual per a l’objectiu de 2ºC. Encara és possible limitar el canvi climàtic a 1,5ºC, segons l’informe. Les solucions són un major comprensió sobre els beneficis addicionals de l’acció climàtica, com l’aire net i  l’impuls als objectius de Desenvolupament sostenible

Com ho fa cada any, l’informe se centra en el potencial de sectors seleccionats, per aconseguir retallades de les emissions. En aquesta edició s’analitza com la transició energètica i el potencial d’eficiència en l’ús de materials poden contribuir a tancar la bretxa d’emissions.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA code