S’estima que el 26% de les escombraries marines que es troben a les platges espanyoles precedeixen d’usos turístics.

La Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) ha posat en comú, amb el sector turístic i les administracions locals, solucions conjuntes per abordar la problemàtica de les escombraries marines. La trobada , en què s’han identificat oportunitats i línies de treball, ha tingut lloc al IV Seminari anual sobre escombraries marines, celebrat duran els dies 2 i 3 d’octubre.

S’estima que el 26% de les escombraries marines que es troben a litoral espanyol procedeixen de l’ús turístic de les nostres costes, segons dades de l’últim informe del Programa de Seguiment d’Escombraries Marines a Platges, que elabora MITECO. Entre els objectes més freqüents a les nostres platges figuren els plàstics, que ja arriben al 71,5% del total deixalles trobats.

El seminari ha convocat més de 60 professionals dels sectors de la nàutica, la pesca recreativa, el busseig, l’hostaleria i la restauració, així com a administracions locals, organitzacions conservacionistes, universitats i centres tecnològics, que s’han reunit durant dos dies a la seu de la Fundació Biodiversitat a Sevilla.

Durant el seminari, els participants han debatut sobre la problemàtica de les escombraries marines i sobre la recerca de possibles solucions, i han analitzat experiències que puguin millorar el coneixement dels professionals que treballen en el sector del turisme de la mar i la costa.

Entre aquestes iniciatives es troba el programa de Turisme Sostenible de la Xarxa One Planet, que impulsa l’Organització Mundial del Turisme, així com BlueMed, una iniciativa europea de recerca i innovació per promoure l’economia blava a la conca mediterrània.

Aquesta trobada forma part del programa de seminaris permanents del Centre Nacional d’Educació Ambiental (CENEAM) i compta amb el suport del projecte LIFEINTEMARES, coordinat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la transició Ecològica. El seminari també s’emmarca en el programa de mesures de les estratègies marines, un dels principals instruments de la planificació del medi marí.

En el transcurs de la jornada inaugural es va destacar la importància del treball conjunt amb un dels sectors més importants per a l’economia espanyola en la lluita contra aquesta problemàtica. Mes de 70 participants van posar en comú prop d’una vintena d’experiències innovadores i es van acordar les accions necessàries per desenvolupar-les. A més, va tenir lloc una acció demostrativa de ciència ciutadana a la platja del Parador a Mazagon.

El seminari ha conclòs amb una activitat de recollida de residus i presa de dades a la platja de Castella, a Huelva, axí com amb una sessió per compartir i proposar aspectes de millora i innovació local en la lluita contra les escombraries marines.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA code