Els comitès de MediAmbient, Salut Pública i Seguretat Alimentària i de Pesca van entrevistar dijous passat al candidat designat com a futur eurocomissari de Medi Ambient i Oceans, el lituà Virginjus Sinkevicius va enumerar tres prioritats per a assumptes ambientals, biodiversitat, economia circular i contaminació de l’aire zero.

“Vaig presentar al col·legi un pla d’acció d’aire net (…) amb tolerància zero per a l’incompliment pel que fa a la normativa en vigor sobre la qualitat de l’aire”, va dir Sinkevicius, de 28 anys i membre del partit Unió dels Camperols i verds Lituans.

Pel que fa a la contaminació de l’aire, que segons dades de la comissió Europea a causa cada any unes 400.000 morts prematures en el conjunt de la UE, Sinkevicius va afegir que proposarà, actualitzar les normes comunitàries a base “a les ultimes recomanacions”,  ja que actualment es re regeixen per barems establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 2006. “Sobre les zones lliures de trànsit i l’aire net a les ciutats, les autoritats locals poden introuir zones sense contaminació” va afegir el polític lituà.

Sinkevicius, el partit s’alinea amb la bancada ecologista del Parlament Europeu, va dir que vol que la política mediambiental serà un eix transversal de la política de la UE i dels seus estats membres, així com fomentar l’economia circular. “com a pare, com a ciutadà, vull que la contaminació sigui una cosa del passat, que Europa tingui una aigua neta, un aire net i que no hi hagi productes químics perjudicials”, va assenyalar.

També va proposar entendre les polítiques d’economia circular a nous sectors, com el tèxtil, l’alimentació i el sector de la tecnologia de la informació i les comunicacions.

Per combatre la contaminació, va anunciar que es centrarà en els reptes dels químics perillosos, els disruptors endocrins, així com el vessament de nutrients, productes farmacèutics i microplàstics a l’aigua.

El canditat lituà va parlar a favor de treballar a nivell mundial per aconseguir l’equivalent de l’acord climàtic de París per a la biodiversitat. Així mateix va destacar la importància de la Xarxa Natura 2000, no tant en la seva extensió com en l’aplicació de les normes, va defensar la protecció dels boscos i ha alertat que el planeta està immers en una “sisena extinció de masses” en termes de biodiversitat.

Pel que fa a la pesca, es va comprometre a implementar completament la Política Pesquera Comuna i la seva pròxima avaluació. Va afegir que la UE ha de seguir sent un líder mundial per a la pesca sostenible i la governança dels oceans. També va esmentar la importància dels oceans saludables per garantir poblacions de peixos saludables i comunitats pesqueres pròsperes. Pel que fa al desenvolupament de la seva acció, Sinkevicius va fixar com una de les seves prioritats la lluita contra la captura il·legal no reglamentada, perquè, a més de danyar al medi ambient, suposa un desavantatge a 3,5 milions de persones, és a dir més que els 2,8 milions d’habitants del seu Lituània natal.

“Els pescadors artesanals tenen problemes per la pesca il·legal”, no només perquè es redueixin les poblacions de peixos, sinó també perquè no es paguen impostos ni es garanteix la seguretat laboral, de maner que “hem de lluitar adequadament contra aquest fenomen”, va argumentar.

Pel que fa al relleu generacional en aquest sector, el comissari designat dir apostar per oferir “seguretat de cara al futur” en combinació amb “un equilibri entre la sostenibilitat, les qüestions socials i econòmiques “ que, tenint en combinació amb “un equilibri entre la sostenibilitat, les qüestions socials i econòmiques” que, tenint en compte que “cada conca és única”, permeti “ajudar als nostres pescadors i pescadores”.

Els eurodiputats van plantejar diverses preguntes sobre com les polítiques ambientals de la UE poden millorar el paper dels boscos com a embornals de carboni i reserves de la biodiversitat, abordant la contaminació de l’aire de l’agricultura i la indústria. Els membres també van qüestionar al comissari designat sobre contaminació plàstica, sobreenvasat i ecodisseny.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA code