Ecoindústria: continguts de la trobada d’empreses del 19 de gener a El Prat de Llobregat

El 19 de gener de 2018 es va celebrar la sessió d’inauguració del projecte Ecoindústria, 2a edició, al centre de Promoció Econòmica d’El Prat de Llobregat. Us expliquem el contingut que es va desenvolupar seguint el programa de la sessió:

 9.00h AcreditacióAmb la col·laboració de la Fundació Rubricatus es van proporcionar unes acreditacions  amb el nom dels assistents. La Fundació va mostrar així un exemple pràctic d’economia circular, la reutilització de materials i productes sense pèrdua de valor (el projecte dóna un segon ús als auriculars dels autobusos turístics).

9.15h BenvingudaEls tinents d’alcalde dels 3 ajuntaments participants (Sra. Marta Mayordomo – Ajuntament d’El Prat del Llobregat; Sra. Elena Alarcón – Ajuntament de Viladecans; Sr. Jordi Tort – Ajuntament de Gavà) van donar la benvinguda als participants i van fer èmfasi en els diversos projectes i la coherència d’aquests cap a un model d’economia circular que impulsi el creixement econòmic, respectant la sostenibilitat i el compromís social.

9.30h Entrevista Ignasi Cubiñà (Director EcoIntelligentGrowth) Aquesta entrevista va servir per introduir el concepte d’economia circular. Es va debatre amb el públic les diferents aplicacions de l’economia circular, els rols que han d’assumir els actors del territori i quines oportunitats pot generar l’economia circular pel que fa a les empreses i a les administracions.

10.00h Taula Rodona amb empreses 4 Eixos del Projecte Ecoindústria

 

El projecte Ecoindústria vol fomentar línies d’actuació en línia amb models circulars i crear sinèrgies segons les necessitats de les empreses. Per això es va convidar a parlar una empresa que servís d’exemple per cadascún dels 4 eixos de treball definits al projecte.

D’una banda, l’empresa JJuan va explicar les principals sinèrgies que van sorgir de la 1a edició d’Ecoindústria i els projectes sobre els quals vol seguir treballant, com la impressió “pay per use”. Espigoladors va explicar l’origen i el producte que comercialitza, Es-imperfet (per lluitar contra el malbaratament alimentari, un dels principals temes que aborda la Unió Europea, juntament amb el packaging). Fundació Rubricatus va exposar el seu cas en què un residu (auriculars) és utilitzat com a recurs (acreditacions, eco-lanyards). Finalment, es va exposar com Hochland (EcoIntelligentGrowth en va explicar el cas), com a conseqüència de la 1a fase del projecte Ecoindústria, va detectar una problemàtica en el seu packaging i a través d’una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya ha pogut iniciar un projecte per a investigar i testar una solució innovadora.

11.00h Pausa cafè + Networking

 11.30h Tallers en grups reduïts

Van formar-se grups de treball per definir els objectius individuals de les empreses dins del projecte Ecoindústria i així detectar possibles punts en comú. Un cop definits els objectius individuals i del projecte, les empreses van treballar descrivint les pròpies necessitats i reptes per desenvolupar models circulars; les oportunitats i recursos disponibles en aquest context, i els agents clau. Per últim es van analitzar els beneficis de l’economia circular en el context territorial del projecte. Un cop realitzat el mapa conceptual, les empreses van omplir una fitxa sobre el seu interès pels diferents eixos del projecte. La finalitat principal del taller era definir, en base als reptes i oportunitats que perceben les empreses, l’eix o temàtica que prioritzaran abordar en els següents tallers, amb l’objectiu final de sortir amb un pla d’acció (full de ruta) definit sobre quins han de ser els següents passos i què i quins actors calen per aconseguir-ho.

Més informació al blog d’EIG