CREADA UNA LÍNEA DE FINANÇAMENT EMPRESARIAL PER A PROJECTES D’INNOVACIÓ PER A L’IMPULS DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA DOTADA AMB 8,3 MILIONS D’EUROS.

L’Objectiu és facilitar la innovació i la generació d’activitat industrial a Catalunya en l’àmbit de la descarbonització del model energètic. La línia innova Energy Tech està impulsada per Avançsa i l’Institut Català d’Energia (ICAEN).

El Govern ha autoritzat la creació d’una línia de finançament per a projectes d’innovació per a l’impuls de la transició energètica dotada amb 8,3 milions d’euros. Aquest instrument, que es denominarà línia Innova Energy Tech i està impulsat per l’institut català d’energia(ICAEN) i l’empresa de promoció i localització empresarial de catalunya (Avançsa), funcionarà mitjançant la concessió de préstecs participatius per finançar actuacions empresarials que contribueixin a avançar en la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic i també a fer front a la situació d’emergència climàtica.

L’objectiu és impulsar el creixement d’empreses ubicades a Catalunya a partir de projectes innovadors en l’àmbit de la transició energètica, és a dir, relacionats amb l’eficiència energètica, la implantació d’energies renovables, l’emmagatzematge d’energia o la mobilitat sostenible. D’aquesta manera, el desenvolupament de cada empresa, a més de consolidar iniciatives industrials al país, també contribuirà al compliment dels objectius previstos a les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica. Aquest mateix document identifica com un dels seus set eixos d’actuació el foment de la recerca i la innovació energètica com a vector d’eficiència i de creació d’activitats empresarials.

La línia Innova Energy Tech preveu concedir préstecs participatius d’entre 0,3 i 2 milions d’euros per a un període d’entre 3 i 6 anys, amb unes condicions variables específiques que es determinaran en funció de les necessitats de cada empresa sol.licitant. La gestió de la línia anirà a càrrec d’Avançsa, mentre que l’ICAEN aportarà el pressupost i participarà en l’avaluació tècnica dels projectes que es presentin.

La mesura se suma a les iniciatives del Govern per avançar en la transició energètica en l¡àmbit industrial i fer front a la situació d’emergència climàtica declarada pel Govern. Així, ja estan en marxa el Pla Renove a la indústria, destinat a facilitar la substitució d’equips auxiliars de la indústria i fer el sector més eficient i competitiu; el Programa de cupons per a serveis d’assessorament energètic, perquè les empreses coneguin en profunditat els seus consums energètics i les possibilitats que tenen d’optimitzar; i en breu s’habilitaran línies específiques de subvenció a la indústria per a l¡adopció de mesures d’estalvi i eficiència energètica (com ara la substitució d’equips i de processos per altres més nous i eficients) dotades amb 50 milions d’euros.