Segons un nou informe de l’Agència Internacional d’Energia (AIE), l’eficiència energètica té un enorme potencial per impulsar el creixement econòmic i evitar emissions de gasos d’efecte hivernacle(GEH), però l’índex de progrés global s’està desaccelerant, un tendència que té importants implicacions per als consumidors, les empreses i el medi ambient.

La intensitat de l’energia primària global, un indicador important de quant utilitza l’energia l’activitat econòmica mundial, va millorar només el 1,2% el 2018, la taxa més lenta des del començament d’aquesta dècada, segons Energy Efficiency 2019, l’informe anual de l’AIE sobre eficiència energètica.

L’índex de millora ha disminuït durant tres anys seguits, estant en l’actualitat molt per sota del mínim de el 3% que l’anàlisi de l’AIE mostra que és fonamental per assolir els objectius globals de clima i energia. Si la taxa hagués aconseguit el 3% durant aquest període, el món podria haver generat altres 2,6 billions de dòlars de producció econòmica, a prop de la mida de tota l’economia francesa, per la mateixa quantitat d’energia.

La desacceleració històrica en l’eficiència energètica el 2018, la taxa de millora més baixa des del començament de la dècada, exigeix una acció audaç per part dels responsables politics i els inversors”, ha assegurat el Dr. Fatih Birol, director executiu de l’AIE. “Podem millorar l’eficiència energètica un 3% a l’any simplement mitjançant l’ús de tecnologies existents i inversions rendibles. No hi ha excusa per a la inacció: s’han d’implementar polítiques ambicioses per estimular la inversió i posar les tecnologies necessàries per treballar a escala global”.

La necessitat d’una acció més forta recolza el treball de la Comisió Global pera l’acció Urgent sobre Eficiencia Energética que l’AIE va anunciar el passat mes de juliol. Encapçalada pel primer ministre irlandès, Leo Varadkar, els membres de la comissió inclouen líders nacionals, ministres de govern i alts executius de negocis. Aquesta Comissió preveu  publicar recomanacions per a l’estiu sobre com aconseguir avenços importants en la política d’eficiència energètica.

La desacceleració de l’eficiència energètica també és la raó clau per la qual l’AIE ha estat la força impulsora darrere del Club Three Percent, una iniciativa en virtut de la qual 15 països ja han assenyalat el seu compromís d’ajudar el món a arribar a un camí de millores anuals del 3% en la intensitat energètica.

Energy Efficiency 2019 examina en detall les raons de la recent desacceleració en el progrés de l’eficiència. Troba que resulta d’una barreja de tendències socials  i econòmiques, combinada amb alguns factors específics com el clima extrem. Al mateix temps, les mesures polítiques i les inversions no aconsegueixen seguir el ritme de la creixent demanda d’energia. En aquest cas es requereixen noves formes de pensament polític que vagin més enllà dels enfocaments tradicionals, en particular per maximitzar els guanys potencials d’eficiència de la ràpida difusió de les tecnologies digitals en les economies i els sistemes energètics.

El nou informe inclou un enfocament especial en les formes en què la digitalització està transformant l’eficiència energètica i augmentant el seu valor. Al multiplicar les interconnexions entre  edificis, electrodomèstics, equips i sistemes de transport, la digitalització proporciona guanys en termes d’eficiència energètica mesurables y valorables de forma ràpida i precisa.

“A mesura que la digitalització transforma el sistema energètic global , l’AIE, es compromet a ajudar els països a garantir que puguin maximitzar els beneficis mentre s’enfronten als desafiaments”, va dir el Dr. Birol.

L’informe assenyala que, si bé les tecnologies digitals podrien beneficiar a tots els sectors i als usos finals de l’energia, hi continua havent certa incertesa sobre l’escala d’aquests beneficis. Segons l’AIE aquesta qüestió dependrà molt de com es dissenyin les politiques per respondre a  a les enormes oportunitats i als reptes emergents (especialment el risc d’una major demanda d’energia per l’ús creixent de disposistius digitals).

El compromís de l’AIE per avançar en l’eficiència energètica a tot el món inclou esforços sostinguts per construir una major capacitat per a la formulació de politiques intel-ligents en les economies emergents. L’any passat, l’AIE va capacitar a prop de 500 formuladors de politiques de 100 països. Un exemple recent notable és la primera setmana de paacitació en eficiència energètica de l’AIE a l’Àfirica subsahariana, que van tenir lloc del 14 al 17 d’octubre a Pretòria , Sud-àfrica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA code