Sis illes europees han publicat aquest dimecres les seves agendes de transició d’energia neta, donant un pas ferm cap a la descarbonització dels seus sistemes energètics amb un fort enfocament en la participació ciutadana.

El 20 de novembre, les illes Aran (Irlanda), l’arxipèlag Cres-Island (Croàcia), Culatra (Portugal), La Palma(Espanya), Salina (Itàlica) i Sifnos(Grècia) van publicar les seves agendes respectives per a la transició cap a una energia neta. Aquestes s’han publicat en el context de la cambra Fòrum d’Energia Neta per a les illes de la UE a Split i Hvar, Croàcia, on les parts interessades de la comunitat de les illes de la UE es reuneixen del 20 al 22 de novembre per discutir vies de transició, tecnologies i oportunitats per involucrar activament als ciutadans.

L’arxipèlag Cres-Losinj té com a objectiu descabornitzar completament el seu sistema d’energia per 2040. Això es farà en part a través de grangers solars de propietat comunitària.

Culatra treballarà cap a l’autoconsum d’energia 100% renovable, que serà propietat de la comunitat local.

Les illes Aran s’instal·laran energia eòlica de propietat comunitària, modernitzaran cases i desplegaran bombes de calor o altres fonts d’energia renovables per a l’aigua calenta sanitària i la calefacció d’espais.

Salina té com a objectiu augmentar la consciència pública, sobre l’energia i el medi ambient; descarbonizará les seves plantes de generació d’energia, canviarà a una mobilitat 100% elèctrica/hibrida a l’illa, augmentarà l’eficiència en els seus edificis i descarbonizará seu transport marítim.

La Palma apunta a la descarbonització total i a l’autosuficiència en el sector energètic. L’equip de transició de l’illa es focalitza en construir un sistema d’energia de l’illa resistent, involucran activament a les més de 100 associacions locals que es van comprometre a donar suport a la transició de l’illa.

Per la seva banda, Sifnos pretén convertir-se en 100% renovable i autosuficient, i ha desenvolupat una sèrie de camins que l’illa podria seguir per aconseguir aquest objectiu. Qualsevol instal·lació serà propietat de la comunitat local i els inversos privats.

Context

Hi ha més de 2.200 illes habitades a la UE. Tot i tenir una gran quantitat de fonts d’energia renovables, com l’energia eòlica, solar i de les onades, moltes d’elles depenen actualment de costoses importacions de combustibles fòssils per al seu subministrament d’energia. La transició d’energia neta pot ajudar a les illes no només a ser més autosuficients i pròsperes, sinó també a desbloquejar nomes oportunitats d’ocupació en les seves comunitats.

La Secretaria d’Energia Neta per a les illes de la UE ofereix una guia integral a les illes sobre com iniciar i avançar la seva transició d’energia neta en forma de metodologia de participació, suport en la preparació d’agendes de transició, capacitat de construcció, suport tècnic per al desenvolupament de projectes i plans financers, així com la creació de xarxes i oportunitats de construcció comunitària. Al febrer de 2019, 26 illes europees van ser seleccionades per la Comissió Europea pel seu potencial per convertir-se en “torxes” i exemples inspiradors en la transició cap a una energia neta, amb suport de la Secretaria.

La publicació de les agendes d’aquestes sis illes constitueixen la primera fase d’aquesta iniciativa. Les altres vint illes ho faran per l’estiu de 2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA code