Segons la comissió de Medi Ambient de Parlament Europeu, la Unió Europea (UE)hauria de comprometre amb la neutralitat del carboni per al 2050 i enfortir la seva ambició per 2030 de reduir les emissions.

Abans de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic que se celebrarà a Madrid al desembre, els eurodiputats de la comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària van adoptar una resolució aquest dimecres. La UE presentarà a la Convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic la seva estratègia a llarg termini per aconseguir la neutralitat climàtica per al 2050. Això permetria a la UE mantenir el seu lideratge mundial en la lluita contra el canvi climàtic.

Els eurodiputats també van destacar la necessitat que la UE augmenti el seu nivell d’ambició per 2030 per assolir els objectius del 2050. Els eurodiputats esperen que el Pacte Verd Europeu anunciat per la presidenta electa de la Comissió, Ursula Von der Leyen, inclourà un objectiu de reducció d’emissions del 55% al 2030.

Així mateix, els eurodiputats assenyalen que l’ambició actual per al transport aeri i marítim és insuficient en vista de les reduccions necessàries i, per tant, creuen que tots els països haurien d’incloure les emissions del transpor aeri i marítim internacional en els seus projectes de contribució a nivell de la UE.

Consideren, a més, que els països de la UE haurien a el menys duplicar la seva contribució a el Fons internacional per al Clima Verd. Els eurodiputats subratllen que els Estats membres són els principals finançadors públics per a la lluita contra la crisis climàtica i que el pressupost de la UE ha d’estar totalment en línia amb els seus compromisos internacionals. També assenyalen que les promeses reals dels països desenvolupats encara estan per sota de l’objectiu col·lectiu de mobilitzar 100 milions de dòlars a l’any a partir del 2020.

Finalment, insten tots els països de la UE a que eliminin gradualment tots els subsidis directes i indirectes per als combustibles fòssils per al 2020 i demanen al Banc Europeu d’inversions que deixi de prestar diners per a projectes relacionats amb combustibles fòssils, excepte el gas quan es s’usa en combinació amb energies renovables. Segons els eurodiputats, les decisions globals que es prendran en els propers deu anys tindran un impacte en el futur de la humanitat en els propers 10.000 anys.

El president de la comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, Pacal Cafin, ha declarat que “la comissió de Medi Ambient és la veu perquè Europa sigui el primer continent neutral en carboni el 2050. Com a Estats Units ha confirmat aquesta setmana la seva sortida de l’Acord de París, avui reafirmem que volem que Europa actuï molt seriosament per lluitar contra el canvi climàtic.

La comissió de Medi Ambient va aprovar el projecte de resolució amb 62 vots a favor, 11 en contra i 0 abstencions. El text se sotmetrà a votació de ple de Parlament en la sessió plenària de novembre II (25-28 de novembre) a Estrasburg.

La comissió Europea ja ha proposat un objectiu de neutralitat de carboni per al 2050, però el Consell Europeu encara no ho ha aprovat, i alguns països s’hi oposen. La COP25 se celebrarà a Madrid de el 2 al 13 de desembre de 2019. Hi participarà una delegació de Parlament Europeu, dirigida per Bas Eickhout (Verds/EPT,NL).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA code