El 10 de maig, després de dues setmanes de reunions entre la Conferència de les Parts (COP) i els convenis de Basilea, Rotterdam i Estocolm a Ginebra, 180 governs van acceptar la proposta noruega d’esmenar el Conveni de Basilea. Els residus plàstics mixtos s’han traslladat de la “llista verda” al règim de la “llista ambre”. A partir l’1 de gener de 2021, les exportacions de residus plàstics que no estiguin ordenats, reciclables i no contaminats estaran subjectes al consentiment previ dels països exportadors i importadors. Segons la Federació Europea per a la Gestió de Residus i Serveis Ambientals (FEAD), s’espera una caiguda dràstica de les exportacions de la UE i un descens en el rendiment del reciclatge a la UE a partir de les noves normes comercials per a residus plàstics.
Després de l’adopció d’aquesta esmena, hi haurà una caiguda dràstica de les exportacions fora de la UE, ha assegurat en nota de premsa la FEAD. Aquestes seran més difícils i costoses a causa dels tràmits burocràtics addicionals i els llargs retards (fins a diversos mesos) requerits pel consentiment previ. Fins i tot podrien arribar a ser impossibles, no només pel retard o la manca de consentiment, sinó també a causa de la incertesa legal sobre com les autoritats duaneres han de determinar si els trasllats de residus plàstics compleixen amb les condicions de les exportacions destinades a reciclat “d’una manera ambientalment racional “dels fluxos de residus plàstics,” compostos quasi exclusivament “del mateix tipus de plàstics,” gairebé lliures de contaminació i altres tipus de residus “. En absència de llindars i d’una definició clara de “contaminació”, els criteris legals per al compliment de les condicions seran molt incerts i estaran subjectes a grans diferències d’interpretació.
Determinats residus plàstics hauran de ser reclassificats i assimilats a residus perillosos a la llista “ambre”, però de moment no hi ha un codi apropiat, el que fa que algunes exportacions de plàstics siguin impossibles. Segons la FEAD, en termes generals, l’assimilació de tots els residus plàstics a residus perillosos, pel que fa a les expedicions, crearà confusió i problemes legals en el futur.
Mentre la demanda de plàstics reciclats segueixi sent baixa, la pèrdua de fluxos d’exportacions fora de la UE significarà menys reciclatge dins de la UE. “Si els plàstics que actualment es recullen i classifiquen a la UE (7,8 Mt) ja no són aptes per a l’exportació fora de la UE (3 Mt), les perspectives són que seran objecte de recuperació d’energia o eliminació”, asseguren des de la FEAD.
Necessitat de controls ràpids, eficients i reforçats.
Segons indica la FEAD en el seu comunicat, per preparar-se per la implementació d’aquestes noves normes en 2021, és crucial que les autoritats públiques responsables dels enviaments implementin controls reforçats contra el comerç il·legal. En cas contrari, augmentarà el comerç il·legal, mentre que el comerç legal es desplomarà o s’aturarà del tot.
“Aquests controls han de ser ràpids, basats en la mateixa interpretació, i legalment assegurances per proporcionar als operadors d’exportació un marc predictible. El Reglament de transport de residus de la UE ha d’adaptar per evitar obstaculitzar els mercats de reciclatge i recuperació de la UE “, s’assenyala.
També s’indica que “els trasllats de residus plàstics que avui es destinen al comerç intracomunitari es veuran afectats pels significatius nous obstacles causats per les noves regles, ja que la recollida, classificació i reciclatge sovint tenen lloc en diferents estats membres. Els controls de llarga durada i incerts seran definitivament un obstacle per al reciclatge i la recuperació dels mercats de la UE, que està molt lluny de la direcció marcada pel paquet d’Economia Circular. El comerç intracomunitari de residus plàstics ha de romandre com està “.
El president de FEAD, Jean-Marc Boursier, va dir sobre això: “Aquesta decisió internacional -de la qual entenem els motius, però qüestionem la seva efectivitat sobre la contaminació marina-, ignora que els residus reciclats es comercialitzen en un mercat global de productes bàsics . Una caiguda tan important en les exportacions de residus plàstics recollits i classificats de la UE afectarà, a curt ia llarg termini, a la recollida selectiva i als sistemes de classificació existents i, finalment, rebaixarà els resultats en matèria de reciclatge de la UE . la manca de nous mercats que compensin la pèrdua d’exportacions, impedirà que es creïn noves inversions i llocs de treball “.
“La indústria privada de la gestió de residus està disposada a invertir en millorar la qualitat dels plàstics reciclats només si hi ha un mercat per a plàstics reciclats. Mesures com el contingut reciclat obligatori en els productes, un IVA reduït, la compra pública verda obligatòria, poden crear un impacte en la demanda. Els productes importats també han d’estar coberts per aquestes regles. La UE ha d’adaptar urgentment les seves pròpies regles de transport dins de la UE perquè els trasllats de residus plàstics no perillosos per a reciclatge o recuperació romanguin sota el règim actual “, va afegir Boursier.