La UE ha completat la revisió del marc normatiu de la seva política energètica, que determina les precondicions reglamentàries per a la transició cap a una energia neta i col·loca a la UE en el camí del compliment dels seus compromisos en virtut de l’Acord de París. El Consell ha aprovat aquesta setmana els quatre expedients legislatius restants del paquet «Energia neta per a tots els europeus»

Entre els nous actes legislatius adoptats s’inclouen un Reglament i una Directiva sobre electricitat que faran que el mercat de l’electricitat de la UE estigui més interconnectat i centrat en els consumidors i sigui més flexible. El Reglament sobre la preparació davant els riscos en el sector de l’electricitat garantirà la seguretat del subministrament d’electricitat en situacions de crisi. El paquet legislatiu inclou també la revisió del paper i el funcionament de la ACER, l’Agència per a la Cooperació dels Reguladors de l’Energia.

El comissari d’Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, va dir “Aquest és el conjunt de propostes energètiques més ambiciós presentat per la Comissió Europea. S’ha adoptat en un temps rècord amb l’impressionant suport del Parlament Europeu i del Consell. Amb la seva finalització, hem fet de la Unió de l’Energia de la UE, una de les deu prioritats polítiques de la Comissió Juncker, una realitat. Realment crec que accelerarà la transició d’energia neta i donarà a tots els europeus accés a una energia segura, competitiva i sostenible “.

El paquet Energia neta per a tots els europeus estableix l’equilibri adequat entre la presa de decisions a nivell de la UE, nacional i local. Els Estats membres continuaran triant la seva pròpia combinació d’energia, però han de complir nous compromisos per millorar l’eficiència energètica i la utilització d’energies renovables en aquesta combinació per 2030. Per exemple, les noves normes sobre el mercat de l’electricitat, que s’han adoptat aquesta setmana, han de facilitar la integració de l’energia renovable a la xarxa, han de fomentar més interconnexions i comerç transfronterer, i han de garantir que el mercat proporcioni senyals fiables per a futures inversions. Les noves normes també requereixen que els Estats membres elaborin plans per prevenir, preparar-se i gestionar possibles situacions de crisi en el subministrament d’electricitat en coordinació amb els Estats membres veïns.

Amb l’aprovació dels quatre expedients es completa l’últim pas del procediment legislatiu. Entraran en vigor després de la seva publicació al Diari Oficial.

Directiva i Reglament sobre l’electricitat

El nou marc regulador del mercat de l’electricitat de la UE té per objecte que aquest sigui competitiu i més flexible i que estigui centrat en els consumidors. Atorga més drets als consumidors i facilita la seva participació en el mercat com a consumidors actius. El fet que els proveïdors d’electricitat puguin fixar els seus propis preus limitarà les distorsions del mercat, augmentarà la competència i reduirà els preus per als consumidors. Gràcies a la nova normativa sobre responsabilitats de comerç i balanç, el sistema elèctric podrà donar cabuda a la generació variable d’electricitat procedent de fonts renovables. Finalment, les noves normes inclouen també un nou marc per als mecanismes de capacitat, amb un límit d’emissions de 550 g de CO2 procedent de combustibles fòssils per kWh d’electricitat.

Text complet de la Directiva sobre electricitat.

Text complet sobre el Reglament de la electricitat.

Preparació enfront dels riscos en el sector de l’electricitat

Un nou marc per preparar-se per les crisis d’electricitat, prevenir-les i gestionar-les reforçarà la seguretat energètica a tota la UE. Amb el nou Reglament, els Estats membres hauran d’elaborar plans de preparació davant els riscos sobre la base d’escenaris de crisis regionals i nacionals. També preveu que augmenti la cooperació i que la prestació d’assistència entre els Estats membres en cas de crisi d’electricitat sigui més senzilla.

FER

En el nou Reglament s’actualitzen el paper i el funcionament de l’Agència per a la Cooperació dels Reguladors de l’Energia (ACER), en particular amb la revisió de les tasques i competències del seu director i el seu Consell de Reguladors. Es reforça així mateix el paper de suport a la supervisió reguladora de les entitats europees en l’àmbit de l’energia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA code