Els tallers del projecte Ecoindústria (que es porta a terme en col·laboració entre els Ajuntaments de Viladecans, Gavà i El Prat, i que té com a objectiu el foment de models d’economia circular) van tenir lloc els dies 6 i 13 de febrer al Centre de Suport a l’Empresa de Gavà, amb la participació de gairebé una vintena d’empreses i entitats interessades en incorporar criteris de sostenibilitat i economia circular en les seves organitzacions i explorar la transició cap a nous models d’economia circular.

Aquests dos tallers van estar enfocats per a treballar amb les empreses i entitats en projectes concrets per cada empresa. Així doncs, el primer dels tallers va realitzar-se per tal que les empreses coneguessin diverses pràctiques inspiradores d’economia circular i poguessin definir, al final d’aquest, l’objectiu a treballar de manera individual.

El segon taller va centrar-se en desenvolupar l’objectiu plantejat per cada empresa i entitat mitjançant l’eina de disseny de negocis Business Model Canvas adaptat a l’economia circular i dissenyat conjuntament per l’Ellen MacArthur Foundation i IDEO. A través d’aquesta activitat es va definir el pla d’acció corresponent per a cada participant, on s’especifiquen els següents passos a seguir per a la consecució de l’objectiu plantejat.

Tot i treballar de forma individual amb les empreses i entitats participants, es van agrupar en 4 eixos de treball, identificats durant la primera fase del projecte i que van servir per treballar els projectes de forma més eficient i efectiva.

Les activitats realitzades en cadascun dels grups van ser les següents:

Producte + sostenible

Centrada en el disseny de producte a través de l’elecció de materials saludables i amb un impacte positiu a nivell econòmic, social i ambiental. Es va introduir i conduir la sessió mitjançant la metodologia Cradle to Cradle com a eina de disseny i verificació de l’economia circular.

Residu = nutrient

 Aquest eix estava centrat en explorar i trobar casos de simbiosi industrial entre les empreses participants del projecte o col·laboradors externs. Guiats pels principis del Cradle to Cradle i l’economia circular, es van presentar casos pràctics per entendre com recircular de la manera més òptima els materials, així com veure les diferents estratègies existents.

 Packaging i logística

La gran quantitat de plàstics que entra els Oceans cada any no para d’augmentar i no són poques les empreses i organitzacions treballant per eradicar aquest problema. Partint amb la fulla de ruta definida a New Plastics Economy report, s’ha treballat per assolir els reptes plantejats per les empreses, i  d’aplicar estratègies d’innovació, disseny i infraestructura en el packaging i la logística.

Nous models de negoci

Es va treballar en la conceptualització d’un parc d’oficines sota els criteris de l’economia circular mitjançant casos inspiradors com el Park 2020 d’Amsterdam o la nova seu corporativa d’ABN AMRO. Les empreses participants van explorar quin seria el seu rol com a empresa que ofereix productes i serveis circulars al parc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA code