Des de l’Ajuntament de Viladecans volem convidar-vos a un procés de transformació cap a l’economia circular i la simbiosi industrial.

Per què un projecte d’economia circular al territori?

L’economia global ha estat dominada per un model lineal de producció on es fabriquen productes a partir de matèries primeres que desprès es venen, s’utilitzen i finalment es rebutgen com a residus.  Un model que tradicionalment ha estat basat en matèries, fluids i energies barates.

Avui en dia la volatilitat en els preus de les matèries primeres, el risc en les cadenes de subministrament, l’esgotament de determinats recursos, així com les normatives cada vegada més estrictes provinents d’Europa (conscient del risc de que la UE importi 6 vegades més del que exporta)  són factors que han donat la veu d’alerta a líders empresarials i responsables polítics sobre la necessitat d’aprofitar i repensar la utilització dels recursos i la energia.

L’economia circular és un model restauratiu i regeneratiu que busca que els productes, components i matèries primeres mantinguin el seu valor i utilitat en tot moment. Una forma d’abordar els desafiaments als que s’enfronta l’empresa i que generarà creixement, ocupació, i reduirà efectes negatius sobre el medi ambient fent unes societats més justes i sostenibles.

Aquest nou model al que us convidem no és un model teòric, és un projecte amb una orientació econòmica que busca afegir valor a les empreses participants. Creiem que totes les empreses de Viladecans, independentment de la seva grandària i activitat, poden tenir una gran oportunitat si realment tenen la voluntat de fer les coses millor i diferent.

Com podem fer-ho?

1.  Coneixent la situació a Viladecans i detectant quines són les oportunitats per les empreses en l’àmbit de l’economia circular i la simbiosi industrial.

2.  Impulsant  i donant  visibilitat a un total d’entre 6 i 9 projectes sobre aquesta temàtica. Projectes que puguin ser emblemàtics i exemplars més enllà del nostre territori.

3. Ajudant les empreses que encara no estiguin en aquest camí i vulguin iniciar-se, apropant-li idees i eines sobre la millor manera d’iniciar els primers passos cap aquesta transformació. Creiem en el potencial de les empreses de la ciutat, però cal implicació.

Pels que tinguin un projecte o vulguin iniciar-se, tindran suport personalitzat amb experts en simbiosi industrial i economia circular.

Post basat en un estudi de la Fundación Ellen MacArthur

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA code