El segon dia de la reunió informal de ministres de Medi Ambient i Clima de la UE es va enfocar en expandir l’economia circular a noves àrees. Els ministres van discutir les solucions ofertes per l’economia circular per mitigar el canvi climàtic i aturar la pèrdua de biodiversitat.
La reunió informal de ministres de Medi Ambient i Clima es va celebrar els dies 11 i 12 de juliol a Hèlsinki. Karmenu Vella, comissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, també va assistir a la reunió. El comissari Jyrki Katainen, vicepresident de la Comissió Europea per a Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, i Per Klevnäs, soci de Material Economics, van pronunciar discursos d’obertura sobre l’economia circular.
El reciclatge de materials genera noves oportunitats de negoci.
“El canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat són els majors desafiaments del nostre temps. Només a la UE, mitjançant la transició d’una cultura lineal a una economia circular es podria reduir a la meitat, d’aquí a 2050, les emissions de gasos d’ efecte hivernacle generades per les indústries. Una millor circulació de materials també reduiria la pressió ecològica exercida pel consum. la competitivitat de la UE s’ha de basar en la sostenibilitat: la mitigació del canvi climàtic, l’ús respectuós i allargar la vida dels recursos naturals han d’estar al centre de l’acció “, va dir Krista Mikkonen, ministra de Medi Ambient i Canvi Climàtic.
Segons els ministres, hem d’avançar cap a una societat que, en lloc de desaprofitar recursos naturals, busqui crear noves oportunitats de negocis aprofitant l’escassetat de recursos i la necessitat de resoldre problemes. La reducció en la quantitat de materials utilitzats, la reutilització, la reparació, la remanufacturados i el reciclatge han de guiar la producció i el consum d’acord amb el mètode 6 Rs (rebutjar, reduir, reutilitzar, reparar, remanufacturar i reciclar).
Accelerar la implementació de l’economia circular.
Segons els ministres, la UE ha de continuar la seva ambiciosa política de suport a l’economia circular. Entre altres qüestions, els ministres van discutir la necessitat d’elaborar un nou pla d’acció en aquest àmbit, a una Economia Circular 2.0, per accelerar la implementació de l’economia circular i expandir les accions circulars a tots els sectors prioritaris. Cal adoptar noves mesures, especialment en àrees relacionades amb la construcció, tèxtils, mobilitat i alimentació.
Després d’aquestes discussions, Finlàndia està tractant de preparar conclusions sobre l’economia circular per al Consell de Medi Ambient de tardor. Aquestes conclusions definiran la direcció del treball futur de la Comissió per promoure l’economia circular en els propers cinc anys.
Solucions sostenibles durant la Presidència de Finlàndia.
Finlàndia ocuparà la Presidència del Consell de la Unió Europea l’1 de juliol al 31 de desembre de 2019. En aquesta període, Finlàndia presidirà les reunions formals del Consell a Brussel·les i Luxemburg i les reunions informals de ministres que se celebrin a Finlàndia.
El desenvolupament sostenible es té sistemàticament en compte en l’organització de la Presidència finlandesa. Per minimitzar les emissions generades pel transport, totes les reunions es duran a terme a la capital finlandesa, Hèlsinki. La producció de material destinat als fins de la presidència també és molt limitada, i Finlàndia no distribuirà els objectes tradicionals de la presidència. Els fons proporcionats per a aquests regals s’utilitzaran en la seva totalitat per compensar les emissions causades pels vols dels participants.
“Finlàndia ocupa la Presidència del Consell de la UE en un moment crucial. El moment de resoldre la crisi de sostenibilitat és ara. En unir forces, els Estats membres de la UE poden trobar solucions tant per la crisi climàtica com per aturar la sisena onada d’extinció, però hem de fer-ho abans que sigui massa tard, i hem de donar-li una nova dimensió al lideratge global de la UE en matèria de medi ambient “, va dir Mikkonen.